Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki
- 2 pełne łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła (pół kostki)
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 4 żółtka
- można dać parę kropli aromatu waniliowego
Mąkę, cukier, proszek - wymieszać i dodać miękkie masło, żółtka, śmietanę i ew. aromat. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na połowę. Jedną część zawinąć w folię aluminiową i zamrozić a drugą częścią wylepić dno wysmarowanej tortownicy (u mnie średnia-26cm). Podpiec w 180'C do zezłocenia, ok. 20 min.
Na jeszcze ciepły spód nałożyć masę serową.
Masa serowa:
- 600 g półtłustego twarogu (zmielić lub przecisnąć przez praskę)
- 0,5 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1 pełna łyżka budyniu śmietankowego w proszku z cukrem
- 100 g miękkiego masła
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku a następnie budyń. Na koniec cały ser i dokładnie ucierać lub zmiksować.
Na rozprowadzoną równomiernie masę serową, wyłożyć szklankę jagód (ja dałam ok. 0,5 kg borówek amerykańskich). Owoce przykryć pianą z białek i kisielu.
Piana z białek:
- 4 białka pozostałe z ciasta
- 0,5 szkl. cukru
- 2 łyżki dowolnego kisielu (użyłam truskawkowy)
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i na koniec kisiel. Wymieszać.
Na wierzch ciasta potrzeć na tarce wcześniej zamrożone ciasto. Piec ok. 55 min. w 180'C, do ładnego zrumienienia i suchego patyczka.
Wg: https://www.facebook.com/Kulinarna-Wiola-553236358145414/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz