6 września 2017

Sernik z jagodami



      Ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 2 pełne łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • można dać parę kropli aromatu waniliowego
   Mąkę, cukier, proszek - wymieszać i dodać miękkie masło, żółtka, śmietanę i ew. aromat. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na połowę. Jedną część zawinąć w folię aluminiową i zamrozić a drugą częścią wylepić dno wysmarowanej tortownicy (u mnie średnia-26cm). Podpiec w 180'C do zezłocenia, ok. 20 min.
   Na jeszcze ciepły spód nałożyć masę serową.

     Masa serowa:
  • 600 g półtłustego twarogu (zmielić lub przecisnąć przez praskę)
  • 0,5 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 pełna łyżka budyniu śmietankowego w proszku z cukrem
  • 100 g miękkiego masła
   Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku a następnie budyń. Na koniec cały ser i dokładnie ucierać lub zmiksować.
   Na rozprowadzoną równomiernie masę serową, wyłożyć szklankę jagód (ja dałam ok. 0,5 kg borówek amerykańskich). Owoce przykryć pianą z białek i kisielu.

     Piana z białek:
  • 4 białka pozostałe z ciasta
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki dowolnego kisielu (użyłam truskawkowy)
   Białka ubić na sztywno, dodać cukier i na koniec kisiel. Wymieszać.

     Na wierzch ciasta potrzeć na tarce wcześniej zamrożone ciasto. Piec ok. 55 min. w 180'C, do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. 


Wg: https://www.facebook.com/Kulinarna-Wiola-553236358145414/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz