28 czerwca 2015

Kapusta młoda z koperkiem


  • duża główka młodej kapusty (ok.1-1,5 kg)
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • ok. 150-200 ml wody - do podlania
  • sól, ew.vegeta
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
     Kapustę poszatkować (młodą kroję nożem, bo nie musi być tak drobno), wrzucić do garnka i zalać wodą (najlepiej gorącą, bo wtedy kapusta od razu się "kurczy" i więcej się zmieści).
   Dodać posiekany koperek, kminek, masło i vegetę. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut często mieszając.
  W kubeczku wymieszać śmietanę z 1 łyżką mąki i 1 łyżką wody (może być woda  z kapusty), wlać do kapusty i chwilę gotować mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz