- 10 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ćwiartka selera
- 0,5 główki małej, białej kapusty
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki chili w proszku
- sól, pieprz
Boczek wrzucić na głębszą patelnię. Gdy wytopi się tłuszcz, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dołożyć kapustę, resztę warzyw i zioła. Smażyć ok. 10 min.
Przełożyć do garnka, zalać 1,5 l. wody, gotować ok. 20 min. (można dodać kostkę rosołową).
Fasolę osączyć, włożyć do garnka. Doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze z 10 min.
Konkretna zupka :)
OdpowiedzUsuń