6 kwietnia 2014

Zupa jarzynowa z fasolą

  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 0,5 główki małej, białej kapusty
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki chili w proszku
  • sól, pieprz
  Boczek pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski/kostkę. Marchew, pietruszkę, seler pokroić w słupki (ja trę na tarce). Kapustę poszatkować lub drobno pokroić.
  Boczek wrzucić na głębszą patelnię. Gdy wytopi się tłuszcz, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dołożyć kapustę, resztę warzyw i zioła. Smażyć ok. 10 min.
 Przełożyć do garnka, zalać 1,5 l. wody, gotować ok. 20 min. (można dodać kostkę rosołową).
  Fasolę osączyć, włożyć do garnka. Doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze z 10 min.


1 komentarz: