17 grudnia 2017

Piernik siostry Anastazji



  • 3 jajka
  • 1,5 szkl. cukru (dałam trochę mniej)
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g płynnego miodu
  • 250 ml kwaśnej śmietany (18%)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 200 g margaryny (ja używam Kasie)
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
   Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika.
   Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć do foremki - keksówki, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 160'C, przez ok. 40 - 60 minut (do suchego patyczka).
   Po upieczeniu można polać polewą czekoladową i posypać orzechami (ja orzechy dałam do ciasta).

Wg: https://www.deon.pl/

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń