19 marca 2016

Zasmażana kapusta kiszona

 
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kostka grzybowa
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela ang.
  • maggi, pieprz, mąka, olej
     Kapustę odciskamy a jeśli mocno kwaśna, to przepłukujemy wodą, następnie kroimy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną kapustę. Podsmażamy tyle, żeby poszczególne "nitki" zrobiły się ciemno-brązowe.
   Gdy kapusta będzie rumiano-brązowa, dolewamy wodę tyle, aby ją lekko zakryła. Dodajemy kostkę grzybową, listki oraz ziarenka. Dusimy bez przykrycia do momentu, aż woda wyparuje. 
   Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się przyrumieni, dodajemy trochę mąki i mieszamy w celu uzyskania jednolitej zasmażki. Dodajemy do kapusty i mieszamy doprawiając pieprzem i paroma kroplami maggi.

Wg: http://wielkiezarcie.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz