Wg: Jadzia S.
Ciasto:
- 0,5 kg mąki (ewentualnie dosypywać przy zagniataniu)
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 jajka (1 białko odlać do miseczki)
- 2 łyżki miodu (skąpe)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody
Krem:
- 0,5 l wody
- 2 łyżki mleka w proszku
- 4 łyżki kaszy mannej
- 1 kostka masła (200g)
- szczypta kwasku cytrynowego
- 1 szkl. cukru pudru
Lukier:
1 białko ucierać z cukrem pudrem, aż będzie śnieżno-biały.
Ciasto przełożyć kremem, wierzch polukrować. Najlepiej zrobić dzień-dwa wcześniej, ponieważ ciasto jest twarde i musi skruszeć.
Ps. Jak będę robić to ciasto jeszcze raz, zrobię cieńsze placki i podwójną porcję kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz