21 marca 2014

Miodownik

Wg: Jadzia S.

Ciasto:
  • 0,5 kg mąki (ewentualnie dosypywać przy zagniataniu)
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka (1 białko odlać do miseczki)
  • 2 łyżki miodu (skąpe)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody
  Ciasto zagnieść, podzielić na 3 części, rozwałkować na cienkie placki.  Piec każdy osobno ok.20 min.

Krem:
  • 0,5 l wody
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 4 łyżki kaszy mannej
  • 1 kostka masła (200g)
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 1 szkl. cukru pudru
   Mannę ugotować na mleku, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa zbieleje dodawać kaszę manną i dalej ucierać. Na koniec dodać kwasek cytrynowy.

Lukier:
  1 białko ucierać z cukrem pudrem, aż będzie śnieżno-biały.

 Ciasto przełożyć kremem, wierzch polukrować. Najlepiej zrobić dzień-dwa wcześniej, ponieważ ciasto jest twarde i musi skruszeć.
  Ps. Jak będę robić to ciasto jeszcze raz, zrobię cieńsze placki i podwójną porcję kremu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz