Składniki na sałatkę:
- 1 sałata rzymska (z braku dałam paczkę mieszanki)
- podwójna pierś z kurczaka
- garść grzanek czosnkowych
- parmezan
Składniki na przyprawę kurczaka (lub po prostu dać swoją ulubioną):
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni.
Składniki na sos:
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy
- 3-5 ząbków czosnku - zmiażdżone
- 2 płaskie łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
Wszystkie składniki, najlepiej umieścić w małym słoiku. Wymieszać wstrząsając.
Do miski dajemy poszarpaną sałatę, upieczonego kurczaka i grzanki. Polewamy sosem delikatnie mieszając i wszystko posypujemy parmezanem (ja dodałam jeszcze pomidorki koktajlowe).
Wg: http://www.drlifestyle.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz