- 6 papryk
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu (1 woreczek)
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki vegety (lub posolić wg smaku)
- pieprz czarny
Z papryk odciąć górną część, usunąć gniazda nasienne i dokładnie umyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Ryż ugotować.
Do miski z mięsem dodać wystudzony ryż, cebulę, posiekany lub przeciśnięty czosnek. Przyprawić przyprawami. Wymieszać.
Papryki wypełniać farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdą paprykę nałożyć odciętą wcześniej górną część. Podlewać wodą, tak aby w naczyniu było jej ok. 1 cm głębokości.
Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180'C ok. 60-90 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości papryk. Po godzinie pieczenia mięso będzie już upieczone, a papryka pozostanie jędrna. Jeżeli chcemy aby papryka była miękka, bardziej dopieczona to pozostawmy papryki w piekarniku na dłużej.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń