3 stycznia 2016

Ciasto czekoladowe z kremem straciatella



     Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szkl. cukru
  • szczypta soli
   Do miski przesiewamy mąki i kakao, białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy jeszcze z 2 minuty.Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. 
   Dodajemy przesiane składniki delikatnie mieszając drewnianą łyżka, aby jak naj mniej opadła piana z białek.
   Formę o wymiarach 24x24 cm. wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180'C, przez ok.30 minut do tzw suchego patyczka. Ostudzony przekrawamy na dwie części. Jeden blat wkładamy do formy i nasączamy ponczem.

     Poncz:
  • 1/2 szkl. mocnej herbaty
  • 1 łyżeczka cukru

     Krem czekoladowy:
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
     500 ml mleka podgrzewamy z cukrami oraz masłem, aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka oraz dajemy kawałki czekolady mlecznej i gorzkiej. Cały czas mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż do zgęstnienia masy.
   Jeszce gorącą wylewamy na nasączony blat biszkoptowy i przykrywamy drugim blatem, który także nasączamy resztą ponczu.
   

     Krem straciatella:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub 2 śmiatan-fixy) + 1/3 szkl. gorącej wody
  • 3 łyżki posypki czekoladowej lub startej gorzkiej czekolady 
     Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i wystudzoną żelatynę (jeśli używamy śmietan-fixu, to zamiast rozpuszczać żelatynę, wsypujemy  śmietan-fixy) oraz wsypujemy posypkę lub startą czekoladę.
   Wykładamy na biszkopt. Ja jeszcze  posypałam startą czekoladą.

Wg: http://ilovebake.pl/

1 komentarz: