- 6 kotletów schabowych (ja wzięłam filety z kurczaka)
- 6 plastrów szynki wędzonej (użyłam konserwowej)
- 6 plastrów sera żółtego
- sól, pieprz
- czosnek (użyłam mielonego)
Sos:
- 200 ml śmietany 18%
- 500 ml bulionu drobiowego
- 200 g serka topionego
- czosnek (dałam 1 łyżeczkę mielonego)
- pieprz, sól (z solą ostrożnie bo już bulion słonawy)
Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Na każdym położyć plaster szynki i sera, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Bulion zagotować, serki topione rozgnieść widelcem, wlać trochę gorącego rosołu i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się serka. Wlać do gotującego się bulionu i trzepaczką rozmieszać, tak by powstał gładki sos.
Dodać śmietanę. Doprawić czosnkiem, pieprzem i ewentualnie solą. Gotowym sosem zalać roladki i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 30-40 minut w temp. 200'C.
Wg: https://www.winiary.pl/
pysznie sie prezentuja :) lubie takie roladki pycha
OdpowiedzUsuń