- 1 kg bobu
 - 1 duża cebula
 - 200-250 g surowego, wędzonego boczku + ew. do polania na wierzch
 - sól, pieprz
 
     Ugotować bób i jeszcze ciepły obrać ze skórek.Następnie dobrze rozgnieść (ja gniotłam tłuczkiem do ziemniaków). 
   W czasie kiedy bób się gotuje, kroimy cebulę i boczek na drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju.
Cebulę i boczek dodajemy do rozgnieconego bobu i mieszamy doprawiając solą i pieprzem.
   Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy ok.3 min.po wypłynięciu.
Z podanego przepisu wyszło mi 40 pierogów.
     Składniki na ciasto pierogowe (wg.https://aniagotuje.pl):
- 500 g mąki pszennej
 - szczypta soli
 - 4 łyżki oleju
 - 250 ml (szklanka) ciepłej wody
 


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz