- 1,5-2 kg winnych jabłek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki kaszy mannej
- 170g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- mielony cynamon do posypywania jabłek
Wszystkie suche składniki wkładamy do miski i mieszamy ze sobą łyżką. Jabłka obieramy z skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Małą tortownicę smarujemy masłem.
Na dno wysypujemy 1/3 suchych składników, na które ścieramy na tarce 1/3 masła. Na to wykładamy połowę owoców, które posypujemy cynamonem.
Następnie sypiemy znów 1/3 suchych składników, ścieramy na nie 1/3 masła oraz kładziemy pozostałe jabłka, które oprószamy cynamonem.
Ostatnią warstwę stanowi reszta suchych składników, obłożona wiórkami masła.
Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz