23 kwietnia 2014

Pijak


Ciasto:
  •  6 białek
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. maku
  • 50 g kokosu 
Krem:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • olejek migdałowy (parę kropel)
Dodatkowo:
  • 1 duża paczka biszkoptów
  • alkohol (czysta wódka)
  • polewa czekoladowa (używam gotowej)
 Białka ubić z cukrem, dodać mak i kokos. Wymieszać. Piec 30 min. w średniej blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
  Połowę mleka zagotować z cukrem. Budyń rozmieszać z żółtkami i resztą mleka. Wlać do gotującego się mleka z cukrem i zagotować. Ostudzić.
  Utrzeć masło, dodać do zimnego budyniu. Dobrze wymieszać z olejkiem migdałowym i wyłożyć na wystudzone ciasto.
  Biszkopty nasączyć wódką i układać na kremie. Polać polewą czekoladową.

Wg: Terenia Sz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz