23 kwietnia 2014

Babka ajerkoniakowa

   Ciasto:
  • 4 duże jajka
  • 200 ml oleju
  • 150g cukru
  • 200 ml ajerkoniaku (likier Advocat)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej

     Lukier
  • 150 g cukru pudru
  • kilka łyżek ciepłego mleka lub wody
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
 
    Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, biała masę (ucieram na dużych obrotach miksera), zmiksować.
Cały czas miksując stopniowo dolewać olej (cienką stróżką). Dalej miksując dodać ajerkoniak.
  Obie mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać do masy jajecznej, wymieszać na średnich obrotach do połączenia się składników, czyli gdy masa będzie jednolita i gładka.
  Foremkę na babkę o śr. dołu ok. 21-22 cm nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą (silikonową wystarczy lekko natłuścić).
 Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C  i piec około 1 godziny lub ciut dłużej (do momentu aż patyczek zanurzony w cieście będzie zupełnie suchy).
 Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na około kwadrans do przestudzenia, następnie wyjąć z formy i dalej studzić na kratce, aż będzie zupełnie wystudzona.
 Cukier puder utrzeć z mlekiem/wodą, sokiem z cytryny na gęsty lukier. Polać nim babkę.


 Pomysł z: http://www.slodkiefantazje.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz