Beza (ok. 6 sztuk):
- 6 białek
 - 340 g cukru
 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 - 1,5 łyżeczki soku z cytryny
 
      Piekarnik nagrzać do 175'C. 
   Białka ubić na sztywno. Do białek stopniowo dodawać cukier. Kiedy białka będą dobrze ubite, stopniowo po łyżeczce dodawać mąkę i sok z cytryny i ponownie ubić. Masa powinna być gładka i błyszcząca.
   Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z masy formować bezy o średnicy ok. 10 cm z zagłębieniem po środku. Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 100'C. Piec ok. 1 godziny. 
     Nadzienie:
- 250 ml. śmietany 36%
 - 250 g serka mascarpone
 - 1-2 łyżeczki cukru pudru
 - owoce (maliny, jagody, borówki, pestki granatu)
 
     Śmietanę ubić, wymieszać z serkiem i ew. cukrem. Na upieczoną i wystudzoną bezę, wyłożyć masę i ozdobić owocami.
Wg: Justyna S.


to dobry pomysł, żeby sobie umilić popołudnie na słodko :)
OdpowiedzUsuńCudna :)
OdpowiedzUsuń