- 1,5 kg ziemniaków
 - 250 g wędzonego boczku
 - 5 cebulek ze szczypiorkiem (może być sam szczypiorek+1 duża cebula)
 - 2-3 kurze jajka
 - sól, pieprz
 - majeranek
 - 3 łyżki tartej bułki
 - olej do smażenia i polania na wierzch
 
     Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
  Boczek drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Cebulki ze szczypiorkiem siekamy. Jajka wybijamy do miseczki i roztrzepujemy.
  Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i 
pieprzem, suszonym majerankiem, dodajemy cebulkę ze 
szczypiorkiem i podsmażony boczek. Wsypujemy tartą bułkę i dokładnie 
mieszamy.
  Formę do pieczenia smarujemy masłem i 
wysypujemy tartą bułką.  Napełniamy masą ziemniaczaną a na wierzch 
wylewamy cienką warstwę oleju. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i 
pieczemy około 1,5 godziny w temp. 190'C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz